Maté zelené list - drcený - doplněk stravy
(Ilex paraguariensis)
Cesmína paraguayská, rancho, Yerba maté
Tento druh Yerba Maté se vyznačuje drobně sekanými listy bez stonků.
O maté:
Co je maté:
Legendární nápoj maté se připravuje z olistěných větviček Cesmíny paraguayské (Ilex paraguariensis). Cesmína je nevelký keř divoce rostoucí v subtropických vlhkých lesích jihobrazilské divočiny. Na plantážích se pěstuje hlavně v Argentině a Brazílii a v dalších zemích Jižní Ameriky a většina vyprodukovaného maté se také v Jižní Americe spotřebuje.
Zpracování maté:
Technologie zpracování čerstvých lístků maté je poměrně složitá. Z keřů se osekávají celé větve, které se suší , při sušení sacharidy v buněčné šťávě částečně zkaramelizují. Poté se ulamují malé větvičky, které se znovu dosoušejí ve speciálních pecích, větvičky se poté drtí a plní do jutových pytlů, kde maté ještě několik měsíců dozrává a získává tak charakteristickou chuť a vůni.
Účinky maté:
Maté je oblíbeno zejména pro povzbuzující účinky na tělo i duši. Maté zahání únavu, zvyšuje fyzický výkon, zlepšuje výrazně koncentraci. Podporuje metabolismus lipidů, tzn. zrychluje odbrourávání tuků, proto je vhodný pro každého, komu není lhostejná jeho hmotnost. Yerba Maté obsahuje celou řadu vitamínů – vitamíny skupiny B, vitamín C ..a zajímavý je také obsah důležitých minerálů (draslík, měď, hořčík…).
Chuť maté:
Chuť je silná, výrazná, zemitá – nelze ji přirovnat k chuťi jiného čaje nebo byliny.
Příslušenství k přípravě maté:
Maté se tradičně popíjí z kalabasy (vydlabaná tykev) nebo z dřevěných pohárků. Kalabasy i pohárky se vyrábí v různých stylech, aby si každý milovník maté mohl vybrat dle svého vkusu. Maté se usrkává brčkem zvaným bombilla, které je na konci opatřeno sítkem, aby se při pití z nápoje odfiltrovali lístky. Bombilly se vyrábí z různých materiálů jako je bambus, nerez, alpaka taktéž v různých stylech.
Příprava maté:
- kalabasa nebo pohárek se naplní až do tří čtvrtin Yerba Maté, toto množství je optimální, proto se na pití lépe hodí menší kalabasy nebo pohárky. Velké kalabasy jsou určeny spíše pro popíjení s přáteli, kdy se jedna tykev nechává kolovat.
- ústí nádoby se zakryje rukou a maté se protřepe, díky tomu nezůstane „čajový prach“ na dně tykve a filtr bombilly se tak snadno neucpe.
- vloží se bombilla.
- lístky maté se zalijí malým množstvím vody o teplotě cca. 50°C, počká se pár vteřin až se voda vsákne do lístků a poté se nádoba dolije vodou o teplotě cca. 80°C. Po vypití maté lze ještě několikrát nádobku dolít opět vodou o teplotě 80°C.
- dobrou chuť!
Příprava studeného maté - Tereré:
- kalabasa nebo pohárek se naplní téměř celý Yerbou Maté.
- ústí nádoby se zakryje rukou a maté se protřepe, "čajový prach" tak nezůstane jenom na dně tykve a bombilla se nebude ucpávat.
- vloží se bombilla.
- nádobka se zalije ledovou vodou, která se během pár minut zcela vsákne do maté, poté se nádobka po okraj doplní ledovou vodou nebo ledovou tříští.
- při přípravě na způsob Tereré lze k maté přidat citronovou šťávu, džus, mátu i jiné chutné bylinky.
Doplněk stravy. Nenahrazuje pestrou stravu. Není určeno dětem, těhotným a kojícím ženám. Nedoporučujeme překračovat uvedené denní dávkování. Skladujte v suchu a temnu, mimo dosah dětí.
_______________________________________________________________________________
Od 14. 12. 2012 vešlo v platnost Nařízení Komise (EU) č. 432/2012 ze dne 16. května 2012, kterým se zřizuje seznam schválených zdravotních tvrzení při označování potravin. Vzhledem k tomu uvádíme o bylinách, bylinných přípravcích a doplňcích stravy bohužel pouze texty v souladu s novou legislativou.
Původní text uvedený na této stránce tedy nemůžeme nadále zveřejňovat (v našem případě se jedná o popis účinků bylin, kdy jsme vycházeli nejen z odborné literatury, ale i ze zkušeností tradiční medicíny a přírodních národů). Pokud vám tyto údaje chybí, hledejte je prosím v internetových encyklopediích a v tištěných materiálech, případně usilujte o změnu tohoto zákona u Vašeho europoslance.
Zachovejte nám prosím i přes tyto námi nezaviněné nesnáze svoji přízeň.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.