Ajurvédské bylinné elixíry

Chyawanprash - ajurvédský bylinný elixír


Balení: 300 g

Zboží není momentálně v nabídce Přípravili jsme pro vás podobné produkty, které by se Vám mohly líbit.

Chyawanprash je v Indii již po celá staletí považován pro své revitalizační účinky za „elixír života“. Je složen z jedinečné kombinace bylin, z nichž nejpodstatnější je drobné indické ovoce Amalaki (Embilika lékařská), které obsahuje až třicetkrát vyšší množství vitamínu C než pomeranč (viz Amalaki).

Chyawanprash je tak pro svůj bohatý zdroj antioxidantů, vitamínů a minerálů považován v systému indické ajurvédy za vynikající přírodní prostředek pro posílení zdraví a celkovou regeneraci organizmu.

Stará legenda praví, že v dávných dobách mudrc Chyawan obnovil své mládí a dobré zdraví konzumací tohoto ovoce spolu v kombinaci s dalšími bylinami a poté se dožil vysokého věku. Tak vznikl tento výjimečný bylinný elixír, který byl pojmenován Chyawanprash.

Chyawanprash -  Ajurvédský bylinný elixír 
  • je antioxidační bylinný džem pro posílení imunitního systému
  • zvyšuje odolnost organismu a dodává energii
  • příznivě působí na žaludeční a střevní činnost
  • snižuje překyselení tělesného prostředí
  • podporuje dobré trávení, zažívání a vstřebávání živin
  • přináší úlevu v oblasti horních a dolních cest dýchacích
  • působí příznivě na mozkovou a srdeční činnost
  • zlepšuje paměť a osvěžuje mysl
  • podporuje správnou činnost jater a močového ústrojí
  • přispívá k detoxikaci a pročištění organizmu

Složení:
emblica officinalis, tribulus terrestris, cyperus rotundus, phyllanthus amarus, vitis vinifera, terminalia chebula, terminalia bellirica, santalum album, curcuma zedoaria, tinospora cordifolia, adhatoda vasica, cinnamomum zeylanicum, glycyrrhiza glabra, withania somnifera, asparagus racemosus, cinnamomum verum, syzygium aromaticum, elettaria cardamomum, inula helenium, convolvulus pluricaulis, pueraria lobata, piper longum, cinnamomum camphora, aegle marmelos, centela asiatica, ghee (přepuštěné máslo), med, palmový sirup

Doporučené dávkování:
2-3 čajové lžičky bylinného džemu samostatně nebo zapít šálkem vlažného mléka či vody.
Příprava lahodného nápoje: 1 čajovou lžičku rozmíchejte ve 250 ml teplé vody.

_____________________________________________

Proces trávení z pohledu ajurvédy probíhá postupně na třech různých úrovních trávicího traktu. Nejprve v žaludku, poté v tenkém a posléze tlustém střevě.

  1. Vstřebané živiny na úrovni žaludku jsou využívány k tvorbě tělesných tekutin, krve a lymfy.
  2. Zažívání potravy v tenkém střevě ovlivňuje tvorbu svalů a tuku.
  3. Závěrečným zpracováním potravy ve tlustém střevě se výživné látky uplatňují v procesu regenerace pokožky, vlasů, kostí, mozkové tkáně, nervového systému a reproduktivních orgánů.

Zdraví a vitalita celého organizmu proto zcela závisí na správném trávení, zažívání a vstřebávání živin konzumované stravy, které jsou v konečné fázi metabolismu určeny k regeneraci a obnově všech sedmi tělesných tkání - dhatus.

Sedm tělesných tkání
Tělo je tvořeno atomy, které se shlukují a vytvářejí molekuly. Nahromaděním velkého množství molekul vznikají tělesné tkáně lidského organismu (dhátus), které jsou funkčními a stavebními prvky fyzického těla. V průběhu života dochází k jejich neustálé výživě a regeneraci prostřednictvím procesu trávení. Tradičně se uvádějí v tomto pořadí, protože každá z nich zároveň vyživuje tkáň následující:

  1. plazma (rasa)
  2. krev (rakta)
  3. svalstvo (mámsa)
  4. tuk (méda)
  5. kosti (asthi)
  6. kostní dřeň a nervový systém (madždžá)
  7. esence reprodukčních orgánů (šukra/arthava).
Zdravá funkce všech sedmi tkání závisí na kvalitě každodenní stravy a správné životosprávě. Nutriční fáze každé tkáně probíhá pět dnů, takže dozrání poslední reprodukční tkáně trvá celkem třicetpět dní. Kapha dóša jakožto základní substance tělesné stavby je spojena s tvorbou plazmy, svalů, tuku a reprodukční tkáně. Pitta se účastní formování krve a váta souvisí s nervovým systémem a kvalitou kostí.
Balení 300 g