Péče o dřevěný pohárek

Jihoamerický povzbuzující nápoj maté se popíjí z různých nádob - např. z dřevěných nádobek, keramických kalabas, tykvových kalabas i rohů.

Péče o dřevěný pohárek:
dřevěné pohárky se v Argentině i Paraguay těší velké oblibě. Pohárek má větší životnost než klasická kalabasa a vůně dřeva obohatí chuť připraveného maté. Je třeba však o pohárek správně pečovat.
Zatímco u kalabasy je nutné ji po použití nechat co nejrychleji zcela vyschnout u pohárku je postup zcela opačný. Čím pomalejší schnutí, tím lépe. I u nového dřevěného pohárku se provádí tzv. zaškolení, kdy se pohárek vymyje vodou, otře a nechá důkladně vyschnout, poté se dřevěné části pohárku vymažou tukem - hodí se máslo, olivový olej apod.. Tuk se nechá do pohárku cca. 1 den důkladně vsáknout a následně se zbytky tuku vymyjí horkou vodou. Pak již lze připravit první maté. Tento postup je vhodné čas od času opakovat, aby dřevo nevysychalo a nepraskalo.

Používání pohárku:
po vypití maté je dobré pohárek vypláchnout od zbytků maté a nechat co nejpomaleji schnout. Pokud se pohárek používá denně, mohou se zbytky maté ponechat v pohárku a před dalším použití se nádobka pouze vypláchne a připraví další maté. Pohárek je dobré nevystavovat vysokým teplotám, slunci a rychlému sušení. Tak bude dobře sloužit dlouhá léta.

Péče o dřevěný pohárek