Vykuřování bylinami, bylinnými smotky, dřívky a františky

Pokud vykuřujeme bylinami nebo vonnými dřívky či františky, není k pálení příliš vhodné používat dřevěný či rychlozápalný uhlík. Jednotlivé způsoby vykuřování se liší podle páleného materiálu:

Vykuřování drcenými  bylinami a kořením:

K vykuřování bylinami a kořením se hodí vykuřovací lampičky nebo pícky. Jsou to nádobky různého designu, které jsou opatřeny hustým sítkem. Při použití lampičky nebo pícky se voňavá substance  položí na kovové sítko, pod kterým je umístěna svíčka. Bylina na sítku se zahřívá a vypouští svoji vůni pozvolna a jemně. Pokud chceme v lampičce pálit pryskyřici či balzám, je lepší podložit ho hliníkovou folií. Jednou připečená směs se ze síťky obtížně odstraňuje. Lampička se hodí i v případě, že je pro nás vykuřování na uhlíku příliš intenzivní. V lampičce se směsi spalují pomalu a vůně je jemná.

Vykuřovací lampičku si můžete prohlédnout zde...nebo zde...

Vykuřování bylinnými smotky:

Vykuřovací smotek se z jedné strany na konci zapálí, nechá se chvilku hořet a poté se sfoukne a ponechá doutnat. Doutnající smotek se buď položí na nehořlavou podložku, misku či mušli nebo se s ním chodí po vykuřovaném prostoru. Po vykuřování lze svazek uhasit, nejlépe odstřižením doutnající části, která se nechá dohořet a zbytek svazku se uloží k dalšímu použití.

Vykuřování vonnými dřívky a františky:

Vykuřování vonnými dřívky a františky je podobné jako bylinnými svazky. Dřívka nebo františky se zapálí, nechají chvíly hořet a sfouknou, dýmající se pak položí na nehořlavou podložku. Františky se nechávají dohořet celé, dřívko lze uhasit namočením do vody, dobře vysušit a použít příště k dalšímu vykuřování.

Vykuřování bylinami, bylinnými smotky, dřívky a františky